4 moduri în care toată lumea își poate proteja auzul

Auzul este unul dintre cele cinci simțuri care ne permit să interacționăm cu mediul înconjurător. Ne permite să experimentăm plăceri precum muzica și sunetele naturii sau să auzim conversații – dar nu numai. Acest simț este fundamental pentru siguranța și orientarea noastră în spațiu. Cu toate acestea, cei mai mulți oameni nu îl protejează în mod adecvat și, mai mult, dezvoltă obiceiuri care le dăunează auzului. De multe ori, nici măcar nu sunt conștienți de consecințele acestui lucru. Iată câteva modalități de a vă proteja auzul pentru toată lumea.

1 Protejați-vă de zgomotul excesiv

Pierderea auzului indusă de zgomot este în prezent una dintre cele mai frecvente cauze ale pierderii auzului. Prin urmare, atunci când vă expuneți la zgomot, fiți atenți. Acesta este prezent peste tot: în trafic, la locul de muncă și chiar și în locurile în care ne petrecem timpul liber.

  • Pentru a vă proteja de el, utilizați următoarele măsuri preventive:
  • Folosiți protectoare auditive atunci când stați în apropierea locurilor de muncă zgomotoase, cum ar fi fabricile sau șantierele de construcții;
  • Evitați să stați în medii închise și zgomotoase pentru perioade lungi de timp;
  • Stați departe de difuzoare la concerte și evenimente;
  • Evitați să ascultați muzică tare neîntreruptă pentru perioade lungi de timp. Volumul ideal pentru difuzoare este de 80 de decibeli; Nu ascultați muzică mai mult de 8 ore fără întrerupere.

2 Evitați utilizarea căștilor pentru perioade lungi de timp

Folosirea căștilor timp de mai multe ore pe zi nu numai că vă poate deteriora iremediabil auzul, dar poate provoca și tinitus, dureri de cap și nervozitate.

Căștile creează vibrații acustice de mare intensitate în interiorul urechii, ceea ce pune la încercare celulele auditive responsabile de percepția sunetului. Această tensiune poate provoca leziuni, care, la rândul lor, reduc auzul.

  • Utilizarea necorespunzătoare a căștilor poate fi deja atribuită la 5% din tulburările de auz. Pentru a preveni problemele asociate cu utilizarea acestor dispozitive, luați următoarele măsuri de protecție:
  • Folosiți de preferință căști cu coajă (over-ear). Designul acestora distribuie mai bine sunetul, mărește distanța față de ureche și, astfel, reduce și volumul sunetului care intră în ureche;
  • Evitați utilizarea neîntreruptă a căștilor pentru mai mult de o oră și faceți o pauză la fiecare oră;

Nu depășiți un volum de 60 de decibeli.

3 Curățați-vă corect urechile

Deși curățarea urechilor cu bețișoare de urechi este considerată un obicei sănătos, utilizarea acestora poate cauza probleme de auz.

Ceara produsă de glandele din ureche este responsabilă de protejarea canalului auditiv de pătrunderea apei, a murdăriei și a corpurilor străine. Prin urmare, aceasta nu trebuie îndepărtată din canalul auditiv.

În plus, bețișoarele de ureche pot provoca leziuni și infecții atunci când sunt introduse în ureche, ducând uneori la perforarea timpanului și la pierderea auzului.

Prin urmare, cea mai bună formă de igienă a urechii este de a curăța doar partea exterioară a urechii. Nu introduceți niciodată niciun material în canalul auditiv, mai ales că organismul nostru este capabil să elimine singur ceara conținută în acesta.

Cu toate acestea, dacă este necesară o curățare, consultați un specialist ORL pentru a efectua curățarea și a îndepărta excesul de ceară din urechea internă.

4 Vizitați în mod regulat specialistul ORL.

La început, pierderea auzului nu este vizibilă, deoarece progresează lent și simptomele sale nu sunt audibile. Acesta este motivul pentru care mulți oameni întârzie adesea să meargă la medic.

Cu toate acestea, deficiența de auz depistată în stadii incipiente poate fi tratată în multe cazuri, ceea ce duce la o îmbunătățire a calității vieții și a sănătății generale a pacientului. Din acest motiv, este extrem de important să nu uitați să consultați un medic ORL în fiecare an.

Pe lângă examinarea stării dumneavoastră auditive, medicul poate verifica starea generală de sănătate a urechilor dumneavoastră și poate diagnostica prezența infecțiilor, alergiilor sau inflamațiilor, precum și a altor tipuri de leziuni structurale.

Acum probabil că știți cât de important este să vă protejați auzul? Urmați sfaturile noastre și asigurați-vă un auz bun pentru mulți ani de acum încolo.

Doriți să aflați cum vă merge auzul? Efectuați testul nostru auditiv online sau veniți la o cafea pentru a discuta despre auzul dumneavoastră într-o atmosferă relaxată. Faceți o programare pentru un test!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *